28.03.2012

Bisiklete Binin Benzin Gerektirmez


Maliye bakanına benzin zamları ile ilgili soru sorulunca: "Bisiklete binin benzin gerektirmez" dedi. Yüzündeki sırıtmayı da kelimelerle ifade etmek olanaksız, bilen bilir.

Türkiye'de 75.000 makam otosu olduğu devletin istatistik kurumunun kendi rakamı. Bu sayıya idari işlerde kullanılan husisi otomobilleri de katarsak (Devlete ait ağır iş makinaları ve diğer sınıf araçlar hariç) 125.000 hususi otomobil ediyor. Ortalama kullanım değerleriyle aylık bazda 125.000 depo benzin demek. Devlet kurumları harcamaları masrafa geçip ödenek aldığı için o benzin alımlarından bir gram vergi geliri elde edilemiyor, bilakis 125.000 depo benzin devletin rafinerisine zarar olarak yazılıyor her ay. Devlet bir şekilde çıkarmak için yine vatandaşın sırtına yükleniyor.

Son 1 ayın petrol fiyatlarına bakıldığında yükseliş trendi göstermediğini söylemek saçma olur. Küresel bir dalgalanma söz konusu, evet. Asıl sorun en kaliteli Brent petrolü varil olarak 5$ arttığında (ki 1 varil 180 litredir) litre başına maliyet 5 kuruş artar. Rafineri payıyla birlikte litre başına benzin ya da mazotta 7 kuruş yapar. Hadi devletimiz %50 cebe atacak "10 kuruş" olsun 1 aylık maliyet artışı. Üç hafta içinde yapılan 3. benzin zammı ile karşı karşıyayız. Toplamda 25 kuruş eder. Devlete ve özel şirketlere ait rafinerilerin 10 kuruş maliyet artışı, 25 kuruş olarak tüketiciye yansıyor. 25 kuruş ufak bir para gibi gelebilir 50 litrelik bir benzin deposunda her depo için 12.5TL daha fazla ödemek anlamına gelir. Bunun 5TL'si gerçekten artan petrol fiyatlarından kaynaklı geri kalan 7.5TL'si devletin kasasına. Milyonlarca araç olduğu düşünüldüğünde hiç de azımsanacak bir para değil. ABD'de benzin fiyatı TL cinsinden 2.65TL'ye çıktığı için bir haftadır yer yerinden oynuyor, bizde 4.75 oldu maşallah sakiniz(!)

Maliye bakanının: "Bisiklete binin benzin gerektirmez" lafına gelince... Biz gocunmayız gerekirse bisiklete de bineriz de,siz Japon bakanlar gibi bisiklet kullanarak parlamentoya gidebilir misiniz? Dünyanın en pahalı benzinini neden biz kullanıyoruz size söyleyeyim. Espri yeteneği müthiş bakanlarımız 5.000CC motor hacmindeki araçlara rahatça binsin diye.125.000 kamu aracı rahatça fink atsın diye (Polis otoları vb. bu sayıya dahil değildir) Bisiklete de gönül indiririz de atılan pedal başına vergi geleceğinden korkarız. Benim teklifim bisikletten vergi alınacağına, sele'si çıkarılsın onun yerine, ikisi de aynı şey neticede.

Aslında elektrikli otomobil, hybrid ya da hidrojen sistemli araçlar üzerinde de çalışılmasın boşuna: Bize "Bakan Esprisi ile çalışan" otomobil lazım!

Hiç yorum yok: